Oil

Oil

Olie is een neutrale chemische stof die een viskeuze vloeistof is bij kamertemperatuur, niet mengbaar is met water, maar oplosbaar in alcohol of ethers. Oliën hebben een hoog koolstof en waterstof gehalte en zijn meestal brandbaar en glad (niet-polaire). Oliën kunnen dierlijk, plantaardig of van petrochemische oorsprong zijn. Je hebt vluchtige of niet-vluchtige olie.

Biologische oliën
 
Biologische oliën worden geproduceerd in opmerkelijke diversiteit van planten, dieren en andere organismen door natuurlijke metabolische processen. Lipide is de wetenschappelijke term voor de vetzuren, steroïden en soortgelijke chemicaliën die in de olie zitten en verkregen is door levende wezens. Olie verwijst naar een totaal mengsel van chemicaliën. Biologische oliën kunnen ook andere chemische stoffen dan lipiden bevatten, waaronder eiwitten, waxen en alkaloïden.
 
Lipiden kunnen worden ingedeeld door de manier waarop ze gemaakt zijn door een organisme, de chemische structuur en hun beperkte oplosbaarheid in water in vergelijking met olie. Ze hebben een hoog koolstofgehalte en waterstofgehalte en aanzienlijk gebrek aan zuurstof in vergelijking met andere organische verbindingen en mineralen, ze zijn relatief niet-polaire moleculen, maar kunnen zowel polaire als niet-polaire zijn zoals in het geval van fosfolipiden en steroïden.
 
Minerale oliën
 
Ruwe olie of petroleum, en de verfijnde componenten, worden gezamenlijk aangeduid als petrochemie die van wezenlijk belang is in de moderne economie. Ruwe olie is afkomstig uit het oude gefossiliseerde organische materialen, zoals zoöplankton en algen, die geochemische processen omzetten in olie. Het is geclassificeerd als een minerale olie, omdat het niet beschikt over een organische oorsprong op de menselijke tijdschaal, maar wordt in plaats daarvan verkregen uit rotsen, ondergrondse vallen, of zand. Minerale olie verwijst ook naar verschillende specifieke destillaten van ruwe olie.