Brander

Brander

Een brander is een toestel dat chemische energie omzet in thermische energie.
 
Hierbij wordt een gasvormige (vb. propaan, butaan of aardgas) of vloeibare (vb. stookolie brandstof met (lucht-) zuurstof in een continue reactie (vuur) met warmteafgifte verbrandt.

Een gasbrander is een apparaat om een vlam te warmen producten met een gasvormige brandstof, zoals acetyleen, aardgas of propaan genereren. Sommige branders hebben een luchtinlaat naar het stookgas mengen met lucht teneinde een volledige verbranding te maken. Acetyleen wordt vaak gebruikt in combinatie met zuurstof.
 
Het heeft vele toepassingen zoals solderen en lassen, dit laatste met zuurstof in plaats van lucht om een hetere vlam die nodig is voor het smelten staal. Voor laboratorium maakt gebruik van een aardgas gestookte bunsenbrander wordt gebruikt. Voor smelten metalen met smeltpunten tot 1100 ° C zoals koper, zilver en goud een propaan brander met natuurlijke weerstand van de lucht worden gebruikt.

Een olie-brander is een verwarmings-apparaat dat stookolie verbrandt. De olie wordt verneveld om een ​​fijne nevel gewoonlijk door forceren onder druk door een mondstuk. Deze spray is meestal ontstoken door een elektrische vonk met de lucht wordt gedwongen door middel van door een elektrische ventilator